středa 11. října 2017

Studený podzim - no a co?

Momentky podzimu... Miluji tohle období, ačkoliv spousta lidí jej naopak nesnáší. Ta vlezlá zima, mlha, nikde nic pořádného... Jenomže já vidím naopak plno barev, cítím spoustu nezaměnitelné vůně spadeného listí, sbírám šípky, balím se do nejteplejších ponožek. Jsem věčně promrzlá a stejně mám takové období nejradši ze všech. Všichni se přestáváme usmívat, ale proč? I teplý čaj je přece něco božího. S medem, citronem nebo jen tak bez ničeho, když se vybere správný, voňavý, sypaný.




Podzim je krásný právě proto, že hýří barvami, které v žádném jiném ročním období neuvidíme. Tak se rozhlédněte a zkuste si jej užívat! Je totiž co užívat!



Blíží se další svátek - SAMHAIN. Byl to svátek mezi dvěma hlavními periodami (létem a zimou), pro Kelty byl začátkem nového roku a byl vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch a živí mohou navštívit podsvětí. Dočetla jsem se, že právě v noci z 31. října na 1. listopadu, kdy tento svátek nastává, se mají zapalovat svíčky, aby zemřelí nebloudili ve tmě. 

Podzim má spoustu krás, jde jen o to, jestli je chceme a dokážeme vnímat. 

Tak šup, pořádně se obléct a ven sbírat šípky na čaj, protože právě šípky obsahují celou škálu minerálních látek a vitaminů prospěšné pro naše tělo. Za zmínku stojí především vitamin C, také ale B1, B2, P a K. Čaj ze šípků můžete použít při nemocech nervového systému, má močopudné a utišující účinky a zvyšuje odolnost našeho organismu proti nemocem. 



Ale mezi námi... Něco trošku více kaloričtějšího (jako třeba mini RAW zákusky na fotce) k takovému čaji má taky hodně prospěšných účinků. Minimálně na nervy určitě :)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Imunita

Každý, ale každý rok v této době řeším to samé - koutky u lehce atopické Terezky, opary u nás všech, lehké nachlazení u dětí (zvláštní, že j...